fredag 29 mars 2013

Potatisterrine med smak av pepparrot.

Långfredag!
Tänk när jag var barn var långfredagen världens längsta dag, knappt inga TV program och på radion spelades bara sorgemusik. Tur att tiderna har  förändrats.

I dag var vi på knytkalas hos Thords syster tillsammans med hans övriga familj. Jag hade blivit tilldelad lax i någon form. För några år sedan var jag på en endagars kurs för kocken Tom Sjöstedt, kursens tema var Buffè. Potatisterrine var en av rätterna vi lagade, här med smak av pepparrot, den passar utmärkt både som förrätt eller på en Buffé.
Här har jag serverat kallrökt lax till. I orginalreceptet är terrinen serverad med forellrom.

700 g färsk potatis, skalad eller liten tvättad potatis
400 gr pepparrotscantadou eller samma mängd
philiadelphiaost som du smaksätter själv.
½ dl mjölk
3 msk grovhackad dill
2 tsk färskpressad citronjuice
3 gelatinblad blötlagda
Salt och peppar





Klyfta och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Koka upp
mjölken och rör ner färskost, dill, citron och gelatin. Blanda
i potatisen och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en
plastklädd form och låt kallna i kylen. Skär sedan upp i portionsbitar.

Garnityr
1 st gurla
2 st äpplen
100 gr färsk pepparrot
2 st citroner
4 msk plockad dill
(100 gr forellrom)
dillolja
(rör ihop hackad dill och olja smaksätt med
salt, peppar och några droppar pressad citron)

Skala gurkan och tärna den och äpplet.
Riv pepparroten vid servering.
Garnera anrättningen med gurka, äpple, riven citron, riven pepparot och (rom)
Ringla över lite olja.

ÖNSKAR ER ALLA EN GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar