lördag 13 april 2013

Min egen äpplepaj.


Den här pajen är underbart god.
Bli inte avskräckt av alla moment, den är värd allt jobb...


Pajdeg
6 dl vetemjöl
200 gr smör
1 dl socker
1 ägg
Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt socker och ägg och arbeta snabb ihop en deg.
Låt vila ca 1 tim i kylen.
Klä små formar eller en stor.
Gärna  formar med avtagbar kant.
Grädda i 180 gr varmluft
Små ca 5-8 min
Stor ca 15-20 min  Låt svalna.



Vaniljkräm
3 dl grädde
1 st vaniljstång (delad och urtagen)
1 dl socker
4 st äggulor
Koka upp grädden med vaniljstång och socker, låt svalna
Ta ur vaniljstången och tillsätt äggulorna.
Värm såsen samtidigt som du vispar kraftigt tills den tjocknar.
Den får inte koka
Kyl ner krämen i kallt vattenbad
Det går också bra att använda färdig vaniljkräm.
Fyllning
3-4 äpplen
Råsocker
Kanel
Kardemumma
Smör
Skala, kärna ur och klyfta äpplerna
Smält smöret i en stekpanna.
Tillsätt äpplen och socker och kryddorna,
Stek äpplerna mjuka samtidigt som de blir lite karamelliserade av sockret
Smuldeg
1 dl mjöl
1 dl havregryn
(Hackade nötter)
1 msk socker
75 gr smör
Arbeta ihop allt till en grynig massa.
Lägg ut den gryniga massa på en plåt och grädda 180 gr varmluft tills den fått färg
Kolasås
1 dl grädde
1 del sirap
1 del socker
Blanda allt i en kastrull och låt sjuda några minuter.
Montering
Fyll pajskalen först med vanilkräm sedan de stekta äpplerna.
Äpplerna får gärna vara lite ljumna.
Strö smuldeg över pajen för att få lite knaprighet.
Ringa varm kolasås över.
Servera!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar