lördag 30 november 2013

Äpple med smul och vaniljsås

Varför inte bjuda på en äpplekaka i adventstider..


















4 port
5 äpplen 
0,5-0,75 dl socker
(sockermängden kan variera, beroende på vilka äpplen ni väljer)
1,5 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
Citron
  • Skala och klyfta äpplena, pressa lite citron över dem
  • Blanda socker, kanel och kardemumma i en påse.
  • Lägg i äpplena i påsen och skaka så alla klyftor täcks med sockret
    och kryddorna.
  • Stjälp ut äpplena i en form, stek äpplena i ugnen på 175 gr ca 10-15 min
    tills de är mjuka, känn med en sticka.
Smuldeg
1 dl vetemjöl
1 dl rostad kokos
1 dl Havregryn
1 dl rostade och grovt hackade hasselnötter
3 msk socker
100 gr smör
  • Blanda snabb ihop allt till en smulig deg
  • Platta ut eller strö degen på ett bakplåtspapper
  • Grädda  degen 8-10 min i 200 gr
    (håll koll, degen bränns lätt)
  • Låt kallna något, krossa eller smula degen.
  • Häll ut vaniljsås på ett fat, lägg på de något avsvalnade äpple klyftorna
    gärna i en ring.Strö sedan smuldegen runt.
  • Servera!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar