fredag 18 april 2014

Pavlova

Dessa små bakelser blev omåttligt populära på Amatrix kundkväll.
Kanske något för sommarens fester.

ca 65-70 mini pavlova

3 äggvitor
pressad citron
100 g strösocker
75 g florsocker


















  • Vispa äggvitorna med några droppar citron,
    citron gör så att skummet stabiliserar sig.
  • Tillsätt strösockret en matsked i taget i marängsmeten,
    vispa ordentligt mellan varje gång. Fortsätt vispa ytterligare tre minuter
    när allt socker är tillsatt. Annars kan smeten förlora sin volym.
  • Vänd sedan ner florsockret i marängsmeten med hjälp av en spatel.
  • Spritsa eller skeda ut marängsmeten på en plåt, använd en sked och gör en
    grop i marängen för fyllningen.
  • Grädda i ugn 100 g varmluft/120 g vanlig ugn i ca 30 min, ha koll på dem så de inte mörknar.
    tiden kan variera beroende på ugn.
  • Fyll marängerna med en klick lemon curd och toppa med grädde och hallon.

Lemoncurd finns att köpa färdigt på burk men jag kokar min egen.

1.5 dl färskpressad citronjuice (ca 3 citroner)
2 msk citronskal, finriven
2 st ägg
2 dl strösocker
75 g smör rumsvarmt
  • Pressa citronerna, finriv skalet.
  • Vispa ihop ägg och socker i en kastrull
  • Vispa in citronjuice och skal.
  • Värm på på medelvärme och rör i smöret.
  • Värm på medelvärme under kraftig vispning till en
    tjock kräm, se till att den inte blir för varm så att äggen koagulerar. 
  • Dra av från värmen, låt svalna
  • Förvara lemoncurd i kylskåp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar