fredag 7 november 2014

Bönsoppa med savoykål

I går  kom vintern till Linköping snöslask och en kall vind.Vad passar då bättre att äta en soppa.

Zuppa di verze con fagioli  är det italienska namnet på den här soppan.                     
-Kålsoppa med bönor.



1 stor morot, tärnad
2 små mjöliga potatisar
1 selleristjälk, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chili
100 gram pancetta, fint tärnad
1 msk färsk salvia eller 1 tsk torkad
2 tsk finhackad rosmarin eller en ½ tsk torkad
olja
2 dl vitt vin
8 dl kyckling-eller grönsaksbuljong
(2 tärningar + vatten)
2 burkar cannelliniböner
4 blad savoykål, fint strimlad
½ dl hackad persilja
Salt
Peppar
Några droppar god olivolja







Fräs morot, potatis, vitlök, chili, pancetta och örter i en
stor kastrull några minuter utan att det tar färg.
Slå på vin och buljong och låt koka under lock tills morötterna
och potatisen är mjuka 10-15 min.
Vänd ner savoykål och persilja. Låt sjuda några minuter.
Häll till sist i bönerna och värm dem.
Smaksätt med salt och peppar.
Fördela soppan i varma tallrikar. Droppa över olivolja och servera.

Servera gärna ostgratinerat surdegsbröd till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar