Mera soppa..
Glöm pulver- och färdiga soppor på burk. Koka egen soppa!
Just nu har jag kört in på spåret soppa. Vilken bra och billig mat det är. Soppa går att variera i all oändlighet.
Det här soppan har fått en lite smak av det asiatiska köket.
Servera soppan med lite salsa topping och ett gott bröd.
4 normalstora morötter
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-1½ tsk röd curry
1 burk kokosmjölk
5 dl kyckling-eller grönsaksbuljong
(1 tärning + vatten)
Olja
Lime
Salt
Peppar
Skala och riv morötterna, skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök, vitlök och currypasta i olja utan
att det tar färg. Tillsätt rivna morötter och låt fräsa ytterligare en stund.
Häll i kokosmjölk och buljong. och låt koka tills morötterna
är mjuka ca 10-15 minuter.
Mixa soppan, smaka av med salt, peppar och pressad lime.
Salsa
1 burk Majs
2 tomater
2 Salladslök
1 knippe koriander
Salt
Peppar
(lime)
Dela och kärna ur tomaterna.
Hacka tomater, salladslök och koriander
Blanda ihop allt i en skål.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite lime.
tisdag 11 november 2014
fredag 7 november 2014
Bönsoppa med savoykål
I går kom vintern till Linköping snöslask och en kall vind.Vad passar då bättre att äta en soppa.
Zuppa di verze con fagioli är det italienska namnet på den här soppan.
-Kålsoppa med bönor.
1 stor morot, tärnad
2 små mjöliga potatisar
1 selleristjälk, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chili
100 gram pancetta, fint tärnad
1 msk färsk salvia eller 1 tsk torkad
2 tsk finhackad rosmarin eller en ½ tsk torkad
olja
2 dl vitt vin
8 dl kyckling-eller grönsaksbuljong
(2 tärningar + vatten)
2 burkar cannelliniböner
4 blad savoykål, fint strimlad
½ dl hackad persilja
Salt
Peppar
Några droppar god olivolja
Fräs morot, potatis, vitlök, chili, pancetta och örter i en
stor kastrull några minuter utan att det tar färg.
Slå på vin och buljong och låt koka under lock tills morötterna
och potatisen är mjuka 10-15 min.
Vänd ner savoykål och persilja. Låt sjuda några minuter.
Häll till sist i bönerna och värm dem.
Smaksätt med salt och peppar.
Fördela soppan i varma tallrikar. Droppa över olivolja och servera.
Servera gärna ostgratinerat surdegsbröd till.
Zuppa di verze con fagioli är det italienska namnet på den här soppan.
-Kålsoppa med bönor.
1 stor morot, tärnad
2 små mjöliga potatisar
1 selleristjälk, fint tärnad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 chili
100 gram pancetta, fint tärnad
1 msk färsk salvia eller 1 tsk torkad
2 tsk finhackad rosmarin eller en ½ tsk torkad
olja
2 dl vitt vin
8 dl kyckling-eller grönsaksbuljong
(2 tärningar + vatten)
2 burkar cannelliniböner
4 blad savoykål, fint strimlad
½ dl hackad persilja
Salt
Peppar
Några droppar god olivolja
Fräs morot, potatis, vitlök, chili, pancetta och örter i en
stor kastrull några minuter utan att det tar färg.
Slå på vin och buljong och låt koka under lock tills morötterna
och potatisen är mjuka 10-15 min.
Vänd ner savoykål och persilja. Låt sjuda några minuter.
Häll till sist i bönerna och värm dem.
Smaksätt med salt och peppar.
Fördela soppan i varma tallrikar. Droppa över olivolja och servera.
Servera gärna ostgratinerat surdegsbröd till.
måndag 3 november 2014
Morotssallad
Rotfrukter i alla former är gott och också nyttigt!
Fräsch och krispig morotssallad
1 kg späda morötter
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
½-1 msk honung
Salt
Peppar
ca 1 tsk färsk riven ingefära
Persilja
Gräslök
Skala och skär ner morötterna, gärna med en mandolin
Koka upp vatten och häll det över morötterna, låt stå ca 1 minut, häll
av vattnet och kyl ner morötterna.
Blanda olja, vinäger och krydda med salt, peppar och ingefära.
Vänd ner dressingen i morötterna tillsammans med hackad persilja och gräslök.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)