lördag 28 november 2015

Kladdkaka

Idag ska jag pyssla.

Tänkte försöka göra dörrkransar av granris och sätt upp sista stjärnorna i fönstren.
Svårt att få någon julkänsla när det är plusgrader ute och regn.

Igår bakade jag saffransbullar och medans bulldegen jäste snodde jag ihop en kladdkaka.
Alla älskar kladdkaka stora som små. Vi hade det på vårt julbord som en av desserterna på Borensbergs Gästgivaregård och det var min uppgift att baka dem. Det hann bli några stycken under åren.

Jag har smaksatt kladdkakan med mörk rom och apelsinerna har jag marinerat i  Grand Marnier som i grunden är en cognac som är smaksatt med socker och pomerans.

Kakan lämpar sig nog inte så bra på ett barnkalas.


Kladdkaka
 ca 10 bitar

100 gram smör
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1dl vetemjöl
½ dl kakao
1 krm salt
2 msk mörk rom
3 förp. Bounty choklad





Ugn 200 grader

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm.
Smält smöret. vispa hastigt ihop socker, vaniljsocker och ägg luftigt
i en bunke. Finhacka bountyn.
Blanda mjöl, kakao och salt, rör ner det med smöret och rommen i äggsmeten.
Blanda till sist ner den hackade chokladen.
Häll smeten i formen,. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter till den är lös i
mitten men färdig i kanterna.


Servera kakan med marinerade apelsinklyftor, rostade kokosflingor
och lösvispad grädde.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar