söndag 20 mars 2016

Ugnsbakad lax med sandefjordsås och picklad fänkål


Lax är en klassisk rätt vid svenska mathögtider. Lax är lätt och laga och blir alltid gott.

När jag växte upp var lax lyxmat och abborre och torsk något man åt till vardags. Då fanns det mycket fisk i våra sjöar.  Idag är det mest odlad fisk vi äter och mest äter vi nog lax.


Ugnsbakad lax med sandefjordsås, färska räkor och picklad fänkål
Serverad med dillslungad potatis och sockerärtor.

4 portioner
Ugn 150 grader
4 bitar lax ca 600 gram
Salt
Peppar
Pressad citron
(Vitt vin)
Smör
Salt och peppar
Lägg laxen i en smord ugnsform, stänk över lite vitt vin och citron
Krydda med salt och peppar.
Ställ in laxen i ugnen ca 10 min på 150 grader eller tills den har en innertemperatur på
ca 50-52 grader.

Sandefjordsås
1 dl grädde
1 dl Créme frashie
100 gram smör
Citron
Salt och peppar
Värm upp grädde och crème fraiche och tillsätt smöret. Låt detta smälta ihop.
Det får EJ koka!
Vispa ihop såsen och smaksätt med salt, peppar och citron

Picklad fänkål
1 fint strimlad fänkål
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Ca ½ tsk salt
Koka upp vatten, ättika, salt och socker.
Häll lagen över fänkålen och ställ in i kylen tills servering.

Dillslungad potatis
Koka potatisen, låt den ånga av.
Lägg i en klick smör och färsk dill, rör om.

Servering
Sockerärtor
Räkor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar