tisdag 26 januari 2016

Korvgryta med ris

Korv funkar alltid, det är enkelt att laga och smaksättningen går att variera.

Vill man inte servera ris till går det bra att blanda ner en burk naturella vita bönor
I grytan.


Korvgryta med ris
ca 400 gram korv
(gärna kryddiga)
1 pkt bacon
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
4- 5 tomater
3 dl grädde
1 msk kycklingfond
(1 msk sambal oelek )
Salt
Peppar





Skiva ner korven och purjolöken. Skala och hacka vitlöken.
Tärna ner tomaterna
Fräs korv, vitlök och purjolök i olja eller smör i en gryta.
Häll i grädde och fond. Och lägg i tomaterna.
Låt grytan koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt peppar och eventuellt sambal oelek
Skiva och knaperstek baconet i en stekpanna.
Rör ner bacon och i grytan innan servering.

Servering
Grönsaksris
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
När riset är kokt, blanda ner grönsaker och några matskedar smör
i riset.

Rostad lök

Hackad persilja

måndag 11 januari 2016

Raggmunk med stekt fläsk

Hur kan något så enkelt vara så himla gott som Raggmunk?

Raggmunk är också Östergötlands nationalrätt sen 2008.
När restaurangerna serverar raggmunk som dagens är det fullstatt. Det finns även restauranger som har raggmunk på sin  a la carte meny.

Det finns många recept på raggmunk, det här är mitt.

Raggmunk 4 portioner

Ca 900 gram potatis (fast)
5 dl mjölk
2 dl mjöl
2 ägg
2 tsk salt
smör









Vispa ihop mjöl, salt och mjölk
och till sist äggen till en klumpfri smet.
Skala och riv potatisen på den grova sidan på rivjärnet. Blanda ner den i smeten.
Stek raggmunken gyllenbruna i smör.

Servering
ca 400 gram stekt fläsk
Rårörda lingon
(Grädde)

lördag 9 januari 2016

Västerbottensnurror med romsås och räkor

Idag skulle vi ha tillbringat dagen tillsammans med min syster och hennes man. Vi hade planerat att ta en lång snöig promenad och sen gå hem och grilla korv på altanen. Men min man insjuknade i influensan så det blev inget av med det.

Istället sitter jag med min dator och redigerar bilder och skriver recept till ljudet av min mans hostande från sängkammaren.

Dessa små godingar serverade jag till ett glas bubbel i nyårshelgen..
Jag har använt mig av lika delar färskost och créme fraiche för att romsåsen ska bli mera fast.
Överbliven sås smakar gott till stekt fisk.

Västerbottensnurror

Ugn 200 grader

1 rulle smördeg
100 gram riven västerbottenost
1 uppvispat ägg










Pensla smördegen med ägg, strö på osten. Spara kanterna ostfria
lättare att rulla och få den att fästa ihop ordentligt


















Rulla sedan ihop den från långsidan.

Rulla in smördegsrullen i plastfilm och låt vila i kylen en stund innan den skivas upp i ca 1 cm tjocka skivor.














Lägg skivorna på en bakpappers klädd plåt. Pensla översidan
med ägg. Grädda ca 8-10 min.


















Romsås
1 dl Créme fraiche
100 gram Philadelphiaost
1-1½ msk majonnäs
1 burk röd stenbitsrom (80 gram)
2 msk hackad dill
2 msk hackad rödlök
citron
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser till såsen och smaka av med
pressad citron, salt och peppar.


Servering
Spritsa eller klicka på romsås på smördegsrullarna toppa med räkor och en dillkvist.



torsdag 7 januari 2016

Kräftröra med västerbottenost

Kräftskiva, fast lite bakvänt..

Vanlig är att man äter västerbottenpaj på kräftkalas men här har jag smaksatt kräftröran med västerbottenost  och rostade fänkålsfrön. Jag har haft lite svårt för smaken från fänkålsfrö och har därför nästan aldrig använt det i min matlagning.

Men när jag rensade bland mina kryddpåsar, ni vet man köper nya bara för man tror att man inga har hemma så hittade jag en påse med fänkålsfrö som jag provade att rosta i en torr och varm stekpanna. Smaken blev helt annorlunda "supergott"



Kräftröra
4 portioner

1 burk Kräftstjärtar
1 dl Créme fraiche
100 gram philadelphiaost
1 msk majonnäs
ca 2 msk tärnat grönt äpple (syrligt)
½ dl riven västerbottenost
1 tsk rostade fänkålsfrön
1-1½ msk hackad dill
Salt
Peppar





Häll av vattnet från kräftstjärtarna, krama dem lätt.
Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna på medelvärme, mortla dem sedan.
Rör ihop créme fraiche med Philadelphiaost, majonnäs, ost, dill och (mortlade) fänkålsfrö.
Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner kräftstjärtarna.


Servering
Skivor av surdegsbaguette stekta i smör eller olja
eller friterat tunnbröd.


Servera gärna toasten med ett glas bubbel.


tisdag 5 januari 2016

Grönkålspaj med skinka

Jaha, då var jul- och nyårshelgen över. Och vi går förhoppningsvis mot ljusare tider.

I år hade vi ett mellanår med väldigt lite julfirande, vi hade heller inte någon gran.
Nästa år blir det skillnad på vårt julfirandet för då har vi två små killar i familjen om allt går bra. Mina första barnbarn.

En ny favorit i vårt hem är grönkål, denna spänstiga och smakrika kål som ofta serveras på skånska julbord under namnet långkål. Jag har också stuvat den vid ett flertal tillfällen men även ugnsrostad och friterat den. Men denna gång hamnade den i en paj tillsammans med rökt skinka. Har du rester av julskinkan kan du använda den i pajen.


Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
3 msk vatten

Fyllning
Ca 200 gram grönkål
1 gul lök
150-200 gram rökt skinka
3 ägg
3 dl grädde
100 gram riven ost
½-1 msk skånsk senap
Salt
Peppar
Rostade pinjenötter 

Pajdeg
Mixa mjöl och smör till en grynig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i portionsformar eller i en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter.
Nagga med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader.

Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning
Grovhacka grönkålen (ta bort den hårda stammen) koka i lättsaltat vatten några minuter. Låt rinna av
Skala och skiva löken Fräs lök och kål i smör, krydda med salt och peppar. Strimla ner skinkan.
Lägg kålblandningen, skinkan och osten i det förgräddade skalet.
Vispa ihop ägg och grädde smaka av med senap och eventuellt mer salt och peppar.
Häll på äggstanningen på pajen och strö över de rostade pinjenötterna.
Grädda pajen i ca 25-30 minuter eller tills den stannat.