måndag 6 juni 2016

Somrig tårta

Tårta fylld med sommarens smaker!

Baka en sommar tårta och bjud nära och kära på
Tårtan är fyllt med sylt av rabarber och jordgubbar och flädermousse. Kan det bli mer somrigt?



Tårtbotten
Ugn 200 grader

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smörj och bröa en rund form ca 2½ liter






Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda samman potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner det i smeten och blanda väl. Häll smeten i formen. Grädda till kakan lossnar från kanterna eller vid prov med sticka känns torr.

Sylt
400 gram rabarber
150 gram jordgubbar
ca 200 gram syltsocker
(eller mer för en sötare sylt)
saften av en ½ citron.
Dela ner rabarbern i mindre bitar.
Koka sylten efter anvisningarna på syltsocker förpackningen.
Låt kallna

Flädermousse
2 gelatinblad
2 dl grädde
2 äggulor
½ dl strösocker
½ dl koncentrerad flädersaft
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Vispa grädden hårt, vispa äggulor och socker pösigt
Smält gelatinbladen i en kastrull i flädersaften.
Rör ner blandningen i äggsmeten och vänd i grädden.

Montering
Flädersaft
ca 5 dl grädde
1 liter jordgubbar
Blåbär
Rullkex (finns att köpa i välsorterade butiker)

Skär tårtbotten i tre bottnar. Stänk lite flädersaft på bottnarna.
Lägg tillbaka den undre botten i den diskade formen.
Bred på sylt och lägg på nästa botten.
Bred på sylt och mousse och lägg på tårtlocket.
Låt tårtan vila i kylskåp några timmar eller till nästa dag
(moussen behöver tid att stelna)
innan den garneras med grädde och bär.