torsdag 19 oktober 2017

Festlig rödspätta

En lyxig varmrätt med smak av rödspätta, rökt lax, kräftor och pepparrot.


Festlig rödspätta med vitvinssås
4 portioner
Ugn 150 grader

Ca 600 gram rödspättafilé.
Ca 200 gram kallrökt lax i skivor
½ burk kräftstjärtar
100 gram Philadelphiaost
2 msk strimlad salladslök
1 msk dill
ca 1-2 tsk pepparrot på tub/burk
Salt, peppar
Häll av vattnet från kräftstjärtarna, krama dem lätt.
Hacka kräftstjärtarna grovt, blanda med ost, dill och lök.
Smaka av med pepparrot, salt och peppar.





Lägg ut fiskfiléerna, salta och peppra försiktigt.
Lägg en skiva lax på varje filé, lägg sedan på ca 1 msk kräftröra.
Rulla ihop och lägg dem med skarven ner i en smord ugnssäker form.
Stek i ugn ca 25-30 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på ca 52 grader.

Vitvinssås
2 schalottenlökar
3-4 stjälkar dill
10 vitpepparkorn
2 dl vatten
3 dl vin
2 msk fiskbuljong
2 dl grädde
Salt
Peppar
Smör
(maizena)

Skala och hacka löken, fräs lök i smör utan att den tar färg.  Lägg i dillstjälkarna, vitpepparkorn och häll på vin och vatten och fond. Låt reducera ner till hälften. Sila buljongen.
Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Red av såsen eventuellt med lite maizena utrört i vatten.

Servera fisken med vitvinssåsen, kokt potatis och citronmarinerade grönsaker.

Citronmarinerade grönsaker
Strimla morot, sockerärtor, fänkål fint.
Blanda grönsakerna i en skål.
Pressa över färsk citron och olivolja.
Smaka av med salt och peppar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar