tisdag 23 januari 2018

Kålsoppa med frikadeller

Enligt nyheterna är detta årets fattigaste dag för de flesta.
Varför inte koka en kålsoppa?

Kålsoppa är gott, nyttigt och väldigt billig mat. Den är också vegetarisk
om man använder grönsaksfond och utesluter frikadellerna.


















Kålsoppa
4 portioner

Ca 600 vitkål
1 gull lök
3 msk sirap
3 msk japansk sojasås
3 potatisar (mjölig sort)
2 morötter
Ca 1,5 liter kyckling eller grönsaksbuljong
(3 tärningar + vatten)
15 kryddpepparkorn
1 msk hackad färsk timjan
2 lagerblad
Salt
Peppar
Olja

Strimla vitkålen, skala och skiva lök, potatis och morötter.
Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull, tillsätt soja och sirap.
Häll på buljongen och lägg i lagerblad, timjan och kryddpeppar.
Låt koka under lock 30 minuter - 1 timme (vinterkål kräver längre koktid)
Krydda soppan eventuellt med salt och peppar.


Frikadeller
300 g fläsk- eller blandfärs
1 ägg
1-1½ tsk skånsk senap
Ca 1 msk hackad persilja
1 msk potatismjöl
Salt
(peppar)

Blanda färsen med ägg, senap, persilja och potatismjöl
Krydda med salt och (peppar). Rulla bollar av färsen och släpp ner i soppan.
Frikadellerna är klara när de flyter upp till ytan.

Servera soppan med ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar